Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς..

Πόσες φορές (λέω να ξεκινάω έτσι σε όλες τις τεράστιες έρευνες που κάνω) έχετε βρεθεί εκτεθειμένοι ψάχνοντας την τέλεια ατάκα που θα σαγηνεύσετε έναν άνθρωπο ;Πόσες φορές (και κάποτε θα μου απαντήσετε πόσες φορές) δεν ξέρετε τι να πείτε σε μια κηδεία, γάμο, βαφτίσια εκεί που όλοι μας λέμε ατάκες που στο σπίτι πίνουμε για να τις ξεχάσουμε. Ε οι παρακάτω ατάκες δε θα σας βοηθήσουν πουθενά. Υποθέτω. Τέλος πάντων ποτέ δε ξέρεις.



You talkin' to me? Taxi Driver/ Robert De Niro

Την ατάκα αυτή αν θεωρείσαι άντρας πρέπει να την έχεις πει στον καθρέφτη. Αν την έχεις πει κάπου αλλού θεωρείσαι ψυχωτικός.



I 'll be back/Terminator/Arnold Schwarzenegger

Την ατάκα αυτή την έχουμε πει όλοι. Αμφιβάλλω βέβαια αν την έχουμε πει έτσι ακριβώς.

 

I see dead people/The Sixth Sense/Haley Joel Osment

Αν κι έχει καταντήσει κάπως αστεία όταν ακούγεται είναι έκτη αίσθηση. Είναι Bruce Willis. Αλήθεια Bruce από πότε έχεις να κάνεις καλή ταινία;



Bond. James Bond/James Bond/Πρώτος ο Sean Connery

Όποιος μα όποιος έχει συστηθεί έτσι να αυτοκτονήσει στο σύνταγμα. Τέλος.


Say “Hello” to my little friend/Scarface/Al Pacino

Θα μπορούσε να παραπέμπει κάπου αλλού. Άλλα μεταξύ μας τώρα όταν λέγεσαι Al Pacino και είσαι  ο σημαδεμένος γίνεται να είναι little;


My Precious/Lord of the Rings/Ο Andy Serkis σε μορφή γκόλουμ

Πολλά ζευγάρια πρέπει να την έχουν πει αυτή την ατάκα. Άλλα λέτε ο ένας από τους 2 να είναι σαν το γκολουμάκι; Να είναι και οι 2 το χω δει.



Vodka Martini,Shaken,Not Stirred/James Bond/Πρώτος ο Sean Connery

Είναι η διασημότερη ατάκα του Bond μετά από εκείνη την υπερφίαλη με το όνομά του. Κάτι τέτοιους βλέπουμε και παραγγέλνουμε λες κι έχουμε κατακτήσει τον κόσμο. Α ρε Bond αν έπινες ένα ουίσκι πάγο δε θα μπορούσες να τρέξεις;



Hasta La Vista Baby/Terminator/Arnold Schwarzenegger

Να γίνεται χαμός, να λέγεσαι Terminator και να λες αυτή την αηδία. Εις το επανειδείν..


Διαβάστε περισσότερα

Περί τράπουλας ο λόγος...


 
Τριφύλλι... κούπα...μπαστούνι... καρό... σπαθί... καρδία... Πολλές ονομασίες. Ένα κοινό:

Η τράπουλα

Γιατί όμως τριφύλλι και όχι γρασίδι...;
Κούπα και όχι ποτήρι...;
Σπαθί και όχι μαχαίρι...;
Καρό και όχι ντομάτα...;

Όλα άρχισαν (από τα ταρό και κάτι τέτοια μεταφυσικά και αποκρυφιστικά αλλά ας μην το πάμε εκεί) περίπου στα 1900 όπου οι Έλληνες της διασποράς και οι Ενετοί έφεραν ένα ιταλικό παιχνίδι με χαρτιά που λεγόταν "ταρόκ" και παιζόταν με χοντρά τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα χαρτιά με αριθμημένες φιγούρες. Η τράπουλα που γνωρίζουμε και εμείς είναι γαλλικής προέλευσης και ενθουσίασε τους Έλληνες μετά το 1900 (κυρίως λόγω των παιχνιδιών που σχετίζονται με το πόκερ) και προέρχεται από την ιταλική λέξη trappola που σημαίνει παγίδα. Πριν το 1900 στην Ελλάδα παίζανε με ναπολιτάνικη τράπουλα η οποία αποτελούνταν από 40 τραπουλόχαρτα τεσσάρων σχημάτων χωρίς αριθμούς αλλά με σχήματα πράγμα που την καθιστούσε δυσδιάκριτη. Έτσι αντικαταστάθηκε γρήγορα από τη γαλλική τράπουλα.
Αυτά τα τέσσερα σχήματα λοιπόν τα οποία είναι picche : μπαστούνια, spade : σπαθιά, coppa : κούπα-κύπελλο, denari (εδώ κρατήσαμε το γαλλικό carreau-καρό) αποτελούσαν την ναπολιτάνικη τράπουλα και αν και τα τραπουλόχαρτα αντικαταστάθηκαν γρήγορα, η ορολογία παρέμεινε και τη χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα.

 Ιταλική τράπουλα

(Πηγή: wikipedia, casinopolis.org)

Διαβάστε περισσότερα