Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Πέθανε σαν κακός και ήταν τόσο καλός..

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Χιθ Λέτζερ και ο χαμός του –ενδεχομένως- καλύτερου… κακού του σινεμά, συνεχίζει να συγκλονίζει την καλλιτεχνική κοινότητα –και όχι μόνο. Σε κάθε μέσο του πλανήτη,  υπάρχει είτε αναφορά, είτε αφιέρωμα για τον Αυστραλό που έφυγε τόσο νωρίς.


Το… ταξίδι ξεκινάει τον Απρίλη του 1979. Όταν η κ. Σάλι Λέτζερ έφερε ένα χοντρό ξανθό αγοράκι στον κόσμο. Και όπως η ίδια είπε: «Ήμουν τόσο συνεπαρμένη που το μόνο όνομα που ήθελα να του δώσω, ήταν του πρωταγωνιστή του βιβλίου που με είχε συγκλονίσει. Και τον βάφτισα Χιθκλιφ» (ο ήρωας από τα “Ανεμοδαρμένα Ύψη”). Και με έναν… μαγικό τρόπο, το αγοράκι κληρονόμησε το ορμητικό και χειμαρρώδες ταμπεραμέντο του πρωταγωνιστή, «κουβαλώντας» τις… καλλιτεχνικές ανησυχίες που του έδινε η προέλευση του ονόματός του.

Ο ξανθούλης Χιθ, ήταν ένα ζωηρό κι ανήσυχο παιδί που δεν φοβόταν τίποτα. Ούτε τους καρχαρίες (ζούσε στο Περθ της Αυστραλίας που είναι η πόλη που σημειώνονται οι περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως) αφού κολύμπαγε στα βαθιά, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να καταλαβαίνει τον κόσμο. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου κουβαλάω διαρκώς μια βαλίτσα», έλεγε, αφού από τα δέκα του, αναγκάστηκε να περνάει μισό χρόνο με τον πατέρα του και μισό με την μάνα του(λόγω διαζυγίου).

Και στα 17 του, αποφάσισε να κάνει το πρώτο του μεγάλο ταξίδι, παίρνοντας την βαλίτσα του αφήνοντας το Περθ και πηγαίνοντας στο Σίδνεϊ με μόλις 69 σεντς στην τσέπη και ένα όμορφο πρόσωπο. Το οποίο του έφερε τις πρώτες του τηλεοπτικές εμφανίσεις και το εισιτήριο του για το επόμενο ταξίδι. Το Λος Άντζελες! Εκεί, μετά από μια επιτυχία που έκανε σε μια νεανική κωμωδία για την ευρηματική μεταφορά του σαιξπηρικού «Το ημέρωμα της στρίγγλας», ο Χιθ Λέτζερ έβαλε τα πρώτα του σημαντικά λεφτά στην άκρη και το Χόλιγουντ είδε στο αγγελικό του πρόσωπο το επόμενο… poster boy!

Ο ατίθασος Αυστραλός βέβαια, είχε άλλη άποψη, ρίχνοντας στις εταιρείες παραγωγής την μία… χυλόπιτα μετά την άλλη! «Δεν είμαι μπουκάλι της Coca Cola ούτε προϊόν. Θέλω να μηδενίσω τα πάντα και να ξεκινήσω από την αρχή. Δεν μ’αρέσει να παίζω τον όμορφο, θέλω να το αλλάξω αυτό», έλεγε, ψάχνοντας για ένα νέο ταξίδι! Το όποιο πραγματοποιήθηκε με το «Brokeback Mountain», όταν υποδύθηκε έναν γκεϊ cowboy. «Το να δεχτώ να κάνω αυτή την ταινία ήταν δύσκολη απόφαση γιατί με τρόμαζε όσο τίποτα άλλο», είπε για το φιλμ που έγινε πασίγνωστος και αυτό που του άλλαξε την ζωή οριστικά. Αφού στα γυρίσματα, ερωτεύτηκε την Μισέλ Γουίλιαμς που παντρεύτηκε λίγο καιρό μετά και έκανε την πανέμορφη Ματίλντα Ρόουζ!

Επόμενη στάση στο ταξίδι του Χιθ Λέτζερ, το «I’m Not There» που επιχειρούσε μια άκρως αφαιρετική προσέγγιση στην ζωή και το έργο του Μπομπ Ντίλαν μέσα από εφτά ενσαρκώσεις. Ο Χιθ υποδύθηκε εκείνη που αντανακλούσε στην ταραχώδη προσωπική ζωή του καλλιτέχνη, τον ένα αποτυχημένο γάμο του και την άστατη οικογενειακή του κατάσταση. Δυστυχώς, την ιδια περίοδο χώρισε με την Μισέλ Γουίλιαμς. «Θέλω να ρισκάρω, ειδάλλως πλήττω εύκολα. Θέλω να υποβάλλω τον εαυτό μου σε προκλήσεις και δοκιμασίες», είπε για την ταινία ο Αυστραλός και οι φήμες για χρήση ναρκωτικών ουσιών λόγω του χωρισμού του και της… μίμησης του Μπομπ Ντίλαν, είχαν φουντώσει.

Εκεί που φαίνονταν το ταξίδι του Χιθ Λέτζερ να είχε… εκτροχιαστεί, οι δηλώσεις του σκηνοθέτη του Μπάτμαν, Κρίστοφερ Νόλαν για την επόμενη ερμηνεία του Αυστραλού που υποδύθηκε τον Τζόκερ, ήταν καταπραϋντικές. «Δεν έχετε δει πιο πλήρη και αιμοβόρο κακό. Είναι η καλύτερη ερμηνεία ever», έλεγε ο δημιουργός του φιλμ και όλοι περίμεναν καρτερικά. Όμως στις 22 Ιανουαρίου του 2008, στις 3.30 το μεσημέρι έγινε το μοιραίο και το ταξίδι, τελείωσε.

Ο Χιθ βρέθηκε από την σπιτονοικοκυρά του (επειδή δεν απάνταγε στο κουδούνι για το προγραμματισμένο μασάζ) ξαπλωμένος μπρούμυτα στο κρεβάτι, γυμνός, με το κεφάλι να κοιτάει στα πόδια του κρεβατιού. Το mix ναρκωτικών και υπνωτικών χαπιών τον έστειλε στον άλλο κόσμο, λίγο καιρό πριν η ταινία του Νόλαν βγει στις αίθουσες. Με μία ερμηνεία, που έχει βάλει πολύ ψηλά τα στάνταρ για οποιονδήποτε θέλει να υποδυθεί τον κακό, αφού όλοι πλεόν, συγκρίνονται με τον Τζόκερ του Λέτζερ.

Με την στιγμή που ανακοινώθηκε από την Ακαδημία πως το Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου πηγαίνει στον Χιθ Λέτζερ, να κάνει τους απανταχού κινηματογραφόφιλους του πλανήτη να δακρύζουν. Και την… κατάρα που κάθε γενιά γυρεύει τον δικό της όμορφο καταραμένο αλά Τζέιμς Ντιν, με μότο: «Έζησε έντονα και πέθανε νέος», να μοιάζει με τραγική και μακάβρια κληρονομιά. Όπως και να'χει, καλό ταξίδι και πάλι. 


 
Διαβάστε περισσότερα