Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

The Hormone Guide



Διαβάστε περισσότερα

Δίσεκτο έτος


   Γρουσούζικο... Γκαντέμικο... Προλήψεις...Μακριά από μας... Χτύπα ξύλο... Φτύσε στον κόρφο σου... Κουνήσου από τη θέση σου... Όλες αυτές οι φράσεις μπορούν να συνοδεύσουν τις λέξεις "δίσεκτο έτος". Και κρατάει χρόνια αυτή η ιστορία.... Πολλά χρόνια. 
Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά.
Τι είναι το δίσεκτο έτος: Είναι το έτος που έχει 366 μέρες αντί για 365. Και αυτό γιατί κάθε περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 365 μέρες, 6 ώρες, 9 λεπτά συν πλην κάτι ψιλά. Έτσι διορθώνονται οι όποιες ατέλειες του Γρηγοριανού ημερολογίου το οποίο χρησιμοποιεί όλος ο δυτικός κόσμος.


Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Όλα ξεκίνησαν με την ανάγκη εναρμόνισης του αστρονομικού ημερολογίου με το πολιτικό. Από την εποχή των Ρωμαίων εν έτη 600π.χ το ημερολόγιο του Νουμά ήταν αυτό που καθοδηγούσε και συνάμα τρέλαινε τους Ρωμαίους και αυτό γιατί η εποχή του θερισμού έπεφτε μέσα στο χειμώνα, την άνοιξη δεν υπήρχε λουλούδι και το φθινόπωρο τη βγάζαν με χιονοπόλεμο. Έτσι ο Ιούλιος Καίσαρας πήρε την απόφαση να κολλάει μέρες και μήνες όπου πρέπει για να βγάζουν νόημα οι εποχές δίνοντας μάλιστα αυτή την αρμοδιότητα στους ιερείς. Αυτοί όπως προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους και να μείνουν στην εξουσία όσο περισσότερο μπορούν βάζαν μέρες όπου θέλανε και τους βόλευε φτάνοντας σε σημείο ένα έτος να έχει 400-500 μέρες. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο αστρονόμος Σωσιγένης (αφού είχε αναθέσει ο Καίσαρας τη δουλειά σε μαθηματικούς και φιλοσόφους) και πρότεινε να υιοθετήσουν  το ημερολόγιο του Πτολεμαίου του Γ’ στο οποίο ανά τέσσερα χρόνια ένα έτος είναι δίσεκτο (όπως και σήμερα). Και έτσι ο Φεβρουάριος, από τελευταίος μήνας του έτους, έγινε δεύτερος, μετά τον Ιανουάριο, και είχε 30 μέρες. Ανάμεσα στην 24η και 25η Φεβρουαρίου οι Ρωμαίοι πρόσθεταν κάθε 4 χρόνια μια επιπλέον ημέρα. Υπολόγιζαν δηλαδή την 24η Φεβρουαρίου δύο φορές και επειδή ήταν η έκτη μέρα πριν από την 1η Μαρτίου (που ήταν η αρχή του έτους για τους Ρωμαίους), η δεύτερη 24η Φεβρουαρίου που προστέθηκε ονομάστηκε δις έκτη μέρα, δηλαδή δεύτερη έκτη μέρα πριν από τον Μάρτιο. Με τον καιρό, ο όρος «δίσεκτο» έμεινε να χαρακτηρίζει ολόκληρο το έτος που έχει μια επιπλέον ημέρα. Αργότερα οι Ρωμαίοι αφαίρεσαν από το Φεβρουάριο μια μέρα, και προς τιμήν του Αυγούστου Καίσαρα, αφαίρεσαν άλλη μία μέρα και την πρόσθεσαν στον Αύγουστο. Αργότερα επί χριστιανισμού προστέθηκε η μία επιπλέον μέρα του δίσεκτου έτους στον τέλος του Φεβρουαρίου (αντί για τις 24 που μετρούσαν διπλή οι Ρωμαίοι) Και έτσι ο Φεβρουάριος έμεινε με 28 και που και που 29 μέρες.
Επίσης ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας της εξιλέωσης και της λατρείας των υποχθόνιων θεοτήτων για τους Ρωμαίους και έτσι δεν ξεκινούσε καμία μακροχρόνια εργασία αυτό το μήνα. Αυτές οι παραδόσεις περάσαν στου Έλληνες και ακόμα και σήμερα θεωρούμε το δίσεκτο έτος γρουσούζικο.

(Πηγή: cosmo.gr, wikipedia, sansimera.gr)
Διαβάστε περισσότερα

Πες μου το τραγούδι της να σου πω ποια είναι..


Πόσες φορές έχουμε ακούσει απλά ένα τραγούδι κι έχουμε ρωτήσει τον ξερόλα φίλο μας (πάντα υπάρχει ένας τέτοιος στη παρέα, όπως κι ένας εξυπνάκιας ή ένας.. τέλος πάντων για το σινεμά είναι η ανάρτηση) από ποια ταινία είναι και βάζουμε τα υπέροχα μυαλά μας να δουλέψουν και ποτέ δεν το βρίσκουμε; Ας σκεφτούμε κι ας θυμηθούμε μερικά απ αυτά με τις απαντήσεις του ξερόλα φίλου μας (στη προκειμένη περίπτωση είχαμε έναν καλό φίλο με το όνομα Google). 
Υ.Γ. για τους κάπως περίεργους αναγνώστες που θα θυμηθούν άλλα κλασσικά τραγούδια που δεν είναι στη λίστα τα παρακάτω είτε ήταν υποψήφια για όσκαρ και κέρδισαν ή απλά..κάτσε να σκεφτώ..ήταν υποψήφια και δεν κέρδισαν..
Υ.Γ.2 οι ταινίες είναι από το 1990 μέχρι σήμερα..


 "Hakuna Matata" — The Lion King • Music: Elton John • Lyrics: Tim Rice(1994)
 Τι να περιγράψω για το τραγούδι αυτό. Όλοι το ξέρουμε κι όλοι το αγαπάμε. Η ταινία εξαιρετική το τραγούδι "παραμύθι"..



"My Heart Will Go On" — Titanic • Music: James Horner • Lyrics: Will Jennings(1997)
Αφήστε με ήσυχο όλοι.. Θέλω να κλάψω..



"I've Seen It All" — Dancer in the Dark • Music: Björk • Lyrics: Lars von Trier and Sjón(2000)
Η φωνή της Björk μοναδική σε μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Όσο και παλαβός κι αν είσαι Lars έγραψες κάτι εξαιρετικό.



"Vanilla Sky" — Vanilla Sky • Music and Lyrics: Paul McCartney(2001)
Ο Paul McCartney κάνει κάτι πολύ καλό και βοηθάει τη ταινία να γίνει πιο "καθημερινή"



"Lose Yourself" — 8 Mile • Music: Eminem, Jeff Bass and Luis Resto • Lyrics: Eminem(2002)
Ξέρω ξέρω δε θα το βάζατε. Δεν ήταν ταινία αυτό  Αλλά εντάξει τα παράπονά σας αλλού. Προς το kodak theater. Δεν άκουσα κανέναν όταν πήρε το όσκαρ.



"Jai Ho" — Slumdog Millionaire • Music: A. R. Rahman • Lyrics: Gulzar(2008)
 Από τα λίγα τραγούδια που αρέσει σε όλους. Σε όλους όμως. Η χαρά του κάθε dj. Και η ταινία πολύ καλή. Ναι ναι ξέρω κι αυτή άρεσε σε όλους. Απόδειξη ότι ο Boyle ξέρει να κάνει σινεμά για όλους. Μπράβο Danny αγόρι μου από όλους.

 


"Take It All" — Nine • Music and Lyrics: Maury Yeston(2009)

Φόρος τιμής στην προσπάθεια. Τώρα γιατί δε μπορείς να κάνεις μια καλή ταινία με Marion Cotillard και Daniel Day-Lewis ενώ λέγεσαι Rob Marshall..είναι πρόβλημά σου Rob.Κοίταξέ το. Φόρο τιμής λοιπόν στη πανέμορφη κυρία που τραγουδάει.

 



Διαβάστε περισσότερα

Holy Motors 2012

Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Λεό Καράξ με τους: Ντενίς Λαβάν, Εντίθ Σκομπ, Εύα Μέντες, Κάιλι Μινόγκ

Έπειτα από ένα επώδυνο διαζύγιο, ο 40χρονος Λούκας έχει μια νέα σχέση, μια νέα δουλειά κι επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με τον έφηβο γιο του, Μάρκους. Όλα πράγματα θα πάνε στραβά. Μια ιστορία, ένα απλό ψέμα. Καθώς πέφτει το χιόνι και πλησιάζουν οι γιορτές, το ψέμα εξαπλώνεται σαν ίωση. Το σοκ και η δυσπιστία ξεφεύγουν από τον έλεγχο και η μικρή κοινότητα θα βρεθεί σε μια κατάσταση μαζικής υστερίας, όσο ο Λούκας παλεύει μόνος του για τη ζωή και την αξιοπρέπειά του. Πηγή: www.lifo.gr
H αινιγματική φιγούρα του κυρίου Όσκαρ ζει ταυτόχρονα περισσότερες από μία ζωές. Παρακολουθούμε την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσειά του στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού. Εγκληματίας, ζητιάνος, πατέρας, διευθυντής πολυεθνικής και τερατόμορφο πλάσμα συνυπάρχουν και αλληλοσυγκρούονται σε έναν άνθρωπο. Όμως, πού αρχίζει και πού τελειώνει ο κάθε «ρόλος» και πού βρίσκεται τελικά η αλήθεια του;



Υπερβολική ματιά από τον Λεό Καράξ πάνω στους "ρόλους" που καθημερινά προσπαθούμε να "παίζουμε" στις ζωές μας . Προκλητική ταινία με αμφιλεγόμενες ερμηνείες και απόψεις διεκδίκησε το χρυσό φοίνικα στο φεστιβάλ Καννών καταφέρνοντας να αποσπάσει μόνο το βραβείο Νεότητας. Μας άρεσε η βία που έχει να μας περιγράψει η ταινία σε κάθε σκηνή  χωρίς να φοβάται τίποτα. Δεν μας άρεσε η υπερβολή των εικόνων.

Βαθμολογία beerologio(6.9/10)


Διαβάστε περισσότερα

Θάνος Ανεστόπουλος - Βάλτε να πιούμε

Όμορφη μουσική και ποίηση ομόρφυναν την βραδιά της Τρίτης στην μπουάτ Απανεμιά
Ο Θάνος Ανεστόπουλος αφιερώνει αυτό το τραγούδι στις γυναίκες και η νύχτα κλείνει με μία.....επίκληση


Διαβάστε περισσότερα

Μπύρες, Μπάλα και Γυναίκες...

   Φίλε αναγνώστη, αν είσαι γένους αρσενικού και άρχισες να διαβάζεις αυτό το κείμενο γιατί πίστεψες ότι εδώ θα βρεις συμβουλές για το πόσους κοιλιακούς πρέπει να κάνεις κάθε μέρα για να ρίξεις μια γυναίκα, για το πόσα σφηνάκια πρέπει να την κεράσεις, για το τι είναι πρέπον και τι όχι όταν δίπλα σου βρίσκεται το "ασθενές" φύλο, για την "τέλεια" δουλειά που θα κάνει τα γκομενάκια να τρέξουν σε σένα αναζητώντας ασφάλεια, τότε μην κουράζεσαι....είμαι σίγουρη πως κοντά στο σπίτι σου υπάρχει κάποιο περίπτερο που να μπορεί να σου παρέχει σε πολύ καλή τιμή ένα τέτοιο manual, ώστε να μπορέσεις και συ να λέγεσαι επάξια άντρας και να σταματήσεις να ντροπιάζεις, επιτέλους, το είδος σου.

  Αν, πάλι , είσαι γένους θηλυκού και πίστεψες και συ όλα τα παραπάνω, άλλα άρχισες να διαβάζεις για να καταλάβεις τι σκέφτονται οι άντρες, τι συζητάνε όταν βγαίνουν έξω, τι είναι αυτό που ζητάνε επιτέλους από μία γυναίκα, ή για να βρεις άλλο ένα κείμενο που θα σε κάνει να αισθάνεσαι έξυπνη που είχες καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άντρες είναι γουρούνια, τότε μάλλον συναναστρέφεσαι με λάθος άντρες και.....ίσως, και λάθος γυναίκες.

  Πώς, όμως, σχετίζονται οι μπύρες, η μπάλα και οι γυναίκες;

   Η μόδα του καιρού φαίνεται να προστάζει την συγγραφή ενός μανιφέστου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ενός μανιφέστου για τις γυναίκες. Θα καταπνίξω, όμως, την ανάγκη μου να ακολουθήσω το trend, (καθώς και την σουφραζέτα μέσα μου) λέγοντας απλά ότι οι γυναίκες είναι το θέμα της στήλης μας. Και όταν λέμε στήλη με θέμα τις γυναίκες, δεν εννοούμε νύχια, μαλλιά, ρούχα και παπούτσια. Εννοούμε την ομορφιά που πηγάζει μέσα από τη γυναίκα, την τέχνη που γεννάται από την μήτρα της.
Σε ένα blog ανδροκρατούμενο, θεωρώ πως το ένα από τα δύο πιο όμορφα πλάσματα στον κόσμο αυτό, δικαιούται έναν χώρο αφιερωμένο σε εκείνο.
   Η μπάλα, έρχεται να δώσει νόημα στην γυναίκα. Και , ναι, όταν λέω μπάλα εννοώ το ποδόσφαιρο. Το να παρακολουθείς ποδόσφαιρο αποτελεί εμπειρία μοναδική. Μπορεί να μην καταλαβαίνω απολύτως τίποτα απ'όσα γίνονται στο γήπεδο 90΄, όμως η θέα της αγωνίας, του πανηγυρισμού και της λογομαχίας για κάτι που δεν κατανοώ, συμβολίζει για μένα όλα όσα αγαπώ στο αντίθετο φύλο. Ευτυχώς για όλους μας, δεν θα υπάρξει ποτέ ανάρτηση με συμβουλές για μια πετυχημένη σχέση. Θα ήταν σαν να ζητάμε από τον Dexter να μας παραδώσει μαθήματα διαχείρισης θυμού και αυτοσυγκράτησης.
   Όσο για την μπύρα....εδώ στο BEERologio μας αρέσει πολύ.

Στην υγειά σας
Διαβάστε περισσότερα