Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μπίρα vs κρασί


Μπίρα


'Η μπορεί και μπύρα. Ότι θέλετε. "Ελαφρά αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από νερό, κριθάρι (ή άλλα δημητριακά), ζύμη (μαγιά) και λυκίσκο" θα λέγαν κάποια λεξικά. Για μένα όμως όχι. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω στάση ζωής αλλά θα με λέγαν γραφικό και δίκιο θα είχαν. Αυτό το (?)γλυκόπιοτο(?) ποτό με το άλλοτε χρυσαφένιο άλλοτε μαύρο άλλοτε κόκκινο άλλοτε θολοπορτοκαλί (και άλλα περίεργα) χρώμα έχει κρατήσει δροσερό το λαρύγγι σε πολύ κόσμο. Και λέω σε πολύ γιατί υπάρχουν και οι δικαίως χαρακτηρισμένοι ως βλάσφημοι που απαξιώνουν αυτό το δώρο των θεών. Όχι ρε φίλε. Δεν γίνεται να μην σ' αρέσει η μπίρα. "Με φουσκώνει" θα πουν κάποιοι ή "είναι πικρή" με μια κυριολεκτικά ξυνόφατσα. Ενώ η βότκα που κατεβάζεις σα νερόφιδο βγαίνει από τα ζαχαρότευτλα και στη γαρνίρουν με σοκολάτα και μέλι. Και όταν μασαμπουκώνεις το μπέργκερ σε 2 λεπτά, το στομαχάκι σου σού λέει και ευχαριστώ νομίζεις. 
Και δεν τη λένε μπιρίτσα. ΤΗ ΛΕΝΕ  Μ Π Ι Ρ Α. Άντε και μπιρόνι προς τιμή των αξιοσέβαστων εργατών για τους οποίους η λέξη νερό ισοδυναμεί μόνο με το μπάνιο και τη θάλασσα.
Η μπίρα λοιπόν (από το ιταλικό birra και αυτό με τη σειρά του από το γερμανικό bier, για να μαθαίνουμε και κάτι) είναι αυτή που θα συνοδεύσει τα σουβλάκια σου, την πίτσα σου και πολλά άλλα φαγητά. 
Κανείς ποτέ δεν έριξε γκόμενα λέγοντας " να παραγγείλουμε πίτσες και βερμούτ να πιούμε;" Ή "πιάσε ένα λικέρ γιατί δίψασα". 
Πιάσε μια μπίρα... Απλά. Δεν έχει μεγάλη σημασία τι μπίρα είναι. Αρκεί να είναι παγωμένη. Και κατά προτίμηση σε ειδικά σχεδιασμένο και επίσης παγωμένο ποτήρι και ΟΧΙ σε νεροπότηρο. Εκτός αν είσαι σε καφενείο και παίζεις το λιγότερο πρέφα. Και υπάρχει και μια ανοχή στο μικρό χαμηλό κρασοπότηρο (στο οποίο έχω και γω μια αδυναμία) αλλά με βασική προϋπόθεση να είναι άνω των 45.


Ας περάσουμε στο κεφάλαιο υποβρύχιο
Ο βιασμός της μπίρας. Γιατί ρε παιδιά;; Γιατί να το κάνετε αυτό; Γιατί τέτοια υπερβολή; Είσαι στο μπαρ δηλαδή. Έχεις πιει 2-3-4-5 ποτά και είσαι ένας ψιλοκομπλέ χάλιας. Και σκάει ο τύπος με τα υποβρύχια. Αυτός ο τύπος που όλο το βράδυ έχει πιει ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ redbull και κάνα δυο γουλιές από ποτό που κάποιος τον κέρασε γιατί τον λυπήθηκε και απλά θέλει να καταστρέψει ότι χτίζεις τόσο ωραία όλο το βράδυ. Θέλει ντε και καλά να σε δει να σέρνεσαι. Γιατί άμα το πιεις (που θα το πιεις από ευγένεια και μόνο) θα φέρει μετά 3-4 ακόμα και θα πείσει και τουλάχιστον άλλους δύο μεθυσμένους της παρέας να πάρουν. Γιατί ρε πούστη θες να με χαλάσεις; Ποιος ο λόγος να πιω μπίρα σε χαμηλό ποτήρι με ένα σφηνάκι τεκίλα, βότκα, τζιν, ουίσκι, jack ή ότι διάολο πετρέλαιο βάζουν εκεί μέσα; Άμα θελήσω να γίνω λιάρδα και να κοιμηθώ αγκαλιά με τη λεκάνη θα πάω να πάρω ένα μπουκαλάκι και θα το πιω. Τόσα σφηνάκια υπάρχουν. Γιατί νομίζεις έγινε γνωστή η τεκίλα; Για την απαλή της γεύση και το ευχάριστο γαργάλημα του ουρανίσκου; Όχι. τα σφηνάκια την κάναν αυτό που είναι και της χαλάσαν δικαίως το όνομα. Για αυτό φέρε τεκίλα αν θες που χει και το πορτοκαλάκι και άσε τα υποβρύχια για τους ναύτες.


Κρασί


Δεν μ' αρέσει...
Διαβάστε περισσότερα