Η κότα έκανε το αβγό, ή το αβγό την κότα.....?
Ένας γρίφος που ταλάνιζε για αιώνες εκατομμύρια κόσμου και μαζί και μένα λύθηκε μόλις πριν από λίγα χρόνια.
Ήταν Ιούνης του 2010, όπου βαθιά μέσα στην βροχερή (υποθέτω) Αγγλία οι πανεπιστήμονες του Sheffield και του Warwick κατάφεραν μετά από έρευνες και κάνοντας τεραααάστιο ζουμ στον σχηματισμό του αβγού, να βρουν αυτό που όλοι προσευχόμασταν. Η ύπαρξη μιας πρωτεΐνης, της ovocledidin-17 (ΟC-17) (πολύ σημαντικό το όνομα συγκρατήστε το, είναι sos για τις εξετάσεις) έριξε άπλετο φως στο ερώτημα. Αυτή η πρωτεΐνη λοιπόν δρα ως καταλύτης ο οποίος επιταχύνει την ανάπτυξη του κελύφους, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί το κλωσόπουλο και βρίσκεται μόνο στις ωοθήκες της κότας.
Υ.Γ.:Ο υπολογιστής που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται ΗΕCΤoR και βρίσκεται στο Εδιμβούργο και αποκάλυψε ότι η ΟC-17 είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεκινήσει η κρυστάλλωση, το πρώτο στάδιο δημιουργίας του κελύφους.
(Πηγή:skai.gr, tovima.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου